ДОШКОЛЁНОК - развитие ребенка, подготовка к школе в Киеве

Главная Стихи, сказки, рассказы, легенды Календарно-обрядові пісні


Календарно-обрядові пісні

Які ж пісні найдавніші? Звичайно ж, ті, що пов’язані зі стародавніми обрядами. У давні часи люди не могли пояснити різні явища природи, через що дощ, вітер і сонце вважалися живими істотами, тобто богами, від яких залежало їхнє життя. Богів наділяли іменами: Перун – бог грому й блискавки, Сварог – неба й небесного вогню, Ярило – сонця і весни, Дажбог відповідав за жнива й достаток, Коляда – бог зими. Щоб задобрити богів, люди виконували різні дії – обряди, які супроводжувалися піснями, іграми й танцями. Залежно від етапу сільськогосподарської праці та явищ природи, люди виконували різні обряди й пісні, орієнтуючись на календар.







  Отже, пісні, що виконують під час обрядів, згідно з календарем, називають календарно-обрядовими.

Пісні розрізняють за циклами залежно від пори року, коли виконувались обряди та відповідні їм пісні.
 
Календарно-обрядові пісні
Зимовий цикл:
  • колядки
  • щедрівки
Весняний цикл
  • веснянки
Літній цикл
  • русальні
  • купальські
  • жниварські.

Оскільки жнива (збирання врожаю) відбуваються в кінці літа й на початку осені, то одні вчені вважають, що жниварські пісні належать до літнього циклу, а інші – до осіннього.

Дивовижно! Минули сотні років, а календарно-обрядові пісні й донині багато людей виконують під час колядування чи в Щедрий вечір. Ми їх також вивчатимемо, щоб передати як скарб попередніх поколінь нашим нащадкам.

 

Для добавления комментария необходима регистрация и авторизация.

Реклама