ДОШКОЛЁНОК - развитие ребенка, подготовка к школе в Киеве

Главная Стихи, сказки, рассказы, легенды Чи знаєте ви, що деякі продукти харчування викликають карієс?


Чи знаєте ви, що деякі продукти харчування викликають карієс?

Матеріал на урок "Основи здоров'я", 3 клас
Існують різні причини виникнення карієсу. Найчастіше вважається, що чим більше солодкої їжі в нашому меню, тим вище ризик зіпсувати зуби. Це вірно, але ще на стані зубів позначається зайва кислотність різних продуктів. Все дуже просто...






Спочатку під дією кислот руйнується зубна емаль. Потім мікроорганізми все глибше проникають в тканини зуба. Як не дивно, але саме корисні для організму овочі, фрукти і ягоди багаті шкідливими для зубів вуглеводами і органічними кислотами, але в різній кількості і пропорціях.

Рослинні продукти поділяють на дві групи: ті, які провокують розвиток карієсу та ті, що завдають найменшої шкоди зубам. До першої групи відносять банани, ананаси, фініки, картоплю, виноград, зелений горошок, солодкі сорти яблук, інжир. Ці продукти характеризуються великим вмістом вуглеводів, які карієс "полюбляє". Цікава деталь: у плодах, що вирощені на півдні, вуглеводів більше, ніж у плодах, що виросли у нашій середній полосі. Також вчені озвучують інформацію, що сучасні фрукти містять більше цукру, ніж якесь десятиліття тому. Якщо розглядати яблука, то раніше вони містили тільки 10-11 відсотків цукру, а тепер цей показник досяг 15 відсотків. Також слід зазначити, що висушені фрукти, або фрукти, що пройшли термічну обробку, у вигляді компотів, джемів, варення, є більш шкідливими для зубів і можуть стати причиною лікування карієсу в майбутньому. Так що, якими б корисними не були сухофрукти, зуби від них тільки страждають. Цитрусові, гранат, червона і чорна смородина, брусниця, журавлина також відносяться до першої групи продуктів, оскільки містять велику кількість органічних кислот. До цієї ж групи відносять помідори і листкові овочі, такі як петрушка, салат, шпинат, селера, щавель.

А до другої групи продуктів, тобто до тих, які не шкодять зубній емалі, відносять білокачанну і цвітну капусту, огірки, гарбузи, кабачки, редис, моркву, баклажани. Огірок або моркву навіть можна погризти після конфети, якщо нема можливості почистити зуби - це зніме солодкий наліт та зменшить вірогідніть завдання шкоди зубам. 

Але відношення того чи іншого продукту до першої групи ще не привід відмовлятися від нього. Кожен з овочів та фруктів дає нашому організму величезну кількість корисних речовин, серед яких і корисний для зубної емалі фтор. Органічні кислоти також беруть активну участь у процесі обміну речовин.

Висновок: вживайте овочі та фрукти правильно, не забуваючи про елементарні правила гігієни. 

 
Еще про:
 

Для добавления комментария необходима регистрация и авторизация.

Реклама





Егор, 5 лет
Насмотревшись рекламы "Растишки", Егор сидит и смотрит "Прогулки с динозаврами".
Потом спрашивает:
-Пап, вот в лекламе Ластишки - ДИНО. Кино пло ДИНОзавлов. А бывают КОШКОЗАВЛЫ и СОБАКОЗАВЛЫ?
Долгое время я был слегка шокирован.

{loadposition articles_module_1}